رسانه ها

فارغ‌التحصیلی با مدرک ولی بدون دانش فایده‌ای ندارد

 

توانایی مهم‌تر از جنسیت است. زن یا مرد اگر بتوانند با مسئله‌ای که روبه‌رو هستند خوب کنار بیایند و مدیریت لازم را روی آن انجام دهند و از پس کار بر بیایند، به موفقیت خواهند رسید و جنسیت در اینجا مطرح نخواهد بود.



 از آنجایی که خود با تکیه بر توانایی‌ها و پشتکارش به موفقیت رسیده است، از این سو کار را جنسیتی نمی‌کند و تمایزی برای آن قائل نیست. فریال مستوفی، یکی از کارآفرینان نمونه کشوری است که با عضویت در اتاق ایران و چین، توانمندی‌های خودش را ثابت کند و در این راه موفق بوده است. به اعتقاد مستوفی تحصیلات آکادمیک کافی نیست و فرد باید دانش خود را بالا ببرد تا بتواند مفید باشد. گرچه وی معتقد است هنوز برای اشتغال زنان در برخی از شهرها باید فرهنگ‌سازی روی خانواده‌ها شکل گیرد، اما می‌گوید: ابتدا خود فرد باید به خود‌باوری برسد و توانایی‌هایش را شناسایی کند تا بداند چه کار می‌تواند انجام دهد.

 

 
*شما از جمله زنان فعال در عرصه اقتصادی هستید که همه شما را می‌شناسند. چگونه توانستید یک زن موفق در عرصه اقتصاد شوید؟ از ابتدا به این فکر می‌کردید که درس بخوانید تا استخدام شرکت یا سازمان شوید؟ یا می‌خواستید برای خودتان کسب‌و‌کاری راه‌اندازی کنید؟
من با پشتکار زیاد توانستم موفق شوم. به اینکه گاهی تفکیک جنسیتی در کار قائل می‌‌شوند نیز هیچ اعتقادی ندارم. از دیدگاه من زن و مرد ندارد. توانایی مهم‌تر از جنسیت است. زن یا مرد اگر بتوانند با مسئله‌ای که روبه‌رو هستند خوب کنار بیایند و مدیریت لازم را روی آن انجام دهند و از پس کار بر بیایند، به موفقیت خواهند رسید و جنسیت در اینجا مطرح نخواهد بود.
من از دوران ابتدایی به این فکر می‌کردم که باید برای خودم کاری را دست‌و‌پا کنم و روی پای خودم بایستم. به همین دلیل بعد از فارغ‌التحصیلی و بازگشت به ایران چند سالی را تدریس کردم و بعد شرکت برای خودم راه‌اندازی کردم.
 
*نقش خانواده در تکاپو و فعالیت شما چه جایگاهی داشت؟
خانواده به تحصیلات ما توجه خاصی داشتند و همیشه تحصیلات را مدرک گرفتن نمی‌دانستند و می‌گفتند باید یاد گرفت و خیلی مشوق ما بودند. همین موضوع باعث شد تا ما نیز درس خواندن صرف انجام ندهیم و درس را آن گونه بخوانیم که یاد بگیریم. بعد از فارغ‌التحصیلی هم خانواده مشوق بودند تا کاری را که دوست دارم انجام دهم.
 
*در حال حاضر ما در ایران با جمعیت قابل توجهی از دختران فارغ‌التحصیل مواجه هستیم که جویای کار هستند. تفکر سنتی این است که به دنبال استخدام باشند. شما به دختران فارغ‌التحصیل چه پیشنهادی دارید؟
همان‌طور که می‌دانید نرخ بیکاری در ایران بالا است. از این باب من اصطلاحی دارم که می‌گویم جوانان در ایران شدند حرفه‌ای درس خواندن، به این معنی که وقتی جوانی با لیسانس کار پیدا نکرد، با امید به اینکه با فوق‌لیسانس کار پیدا کند پیش می‌رود، و بعد از اینکه با فوق‌لیسانس هم کار پیدا نکرد، یا تغییر رشته می‌دهد و یک لیسانس دیگر می‌گیرد یا برای دکترا می‌خواند. البته علت این هم کاملا مشخص است و آن مسئله بیکاری در ایران است. خود من بعد از اخذ مدرک فوق لیسانس، خانواده تمایل داشتند که دکترا هم بگیرم. ولی از آنجایی که با ادامه تحصیل در مقطع دکترا باید کار را به شکل آکادمیک ادامه می‌دادم، و این موضوع علاقه‌ای نداشتم، خانواده را متقاعد کردم که بجای صرف سه سال در دکترا، سه سال تجربه در بازار کار پیدا کنم خیلی بهتر است. پیشنهاد من به جوانان و فارغ‌التحصیلان این است که در ابتدا باید اعتمادبه‌نفس داشته باشند، و بدانند که می‌خواهند در آینده چه شغلی داشته باشند، کار آزاد و مستقل یا استخدام دولتی. نمی‌توان گفت استخدام دولتی بد است چرا که برخی افراد ترجیح می‌دهند یک حقوق و آب باریکه‌ای داشته باشند تا اینکه بخواهند کاری را خودشان با ریسک بالا شروع  کنند. این مهم است که به آن کاری که می‌خواهند انجام دهند علاقه و اطمینان داشته باشند و با پشتکار آن را ادامه دهند.
البته اینجا جا دارد که گله‌ای هم از فارغ‌التحصیلان داشته باشم که گاهی برای کار به شرکت ما مراجعه می‌کنند. وقتی آنها را بررسی می‌کنید، می‌بینید که فقط یک مدرک صرف گرفته‌اند و دانشی ندارند. توصیه من به جوانان این است که اگر می‌خواهند وارد بازار کار شوند، فکر مدرک گرفتن نباشند و در کنار آن دانش خود را بالا ببرند. از سوی دیگر اینکه دانشگاه‌ها هم باید علاوه بر دروس تئوری، کارهای عملی را بیشتر کنند تا دانشجویان آماده‌تر وارد بازار کار شوند.
 
*یکی از انتظارات عموم جامعه این است که دولت شغل و کسب‌و‌کاری را فراهم کند. نقش اتاق بازرگانی در ایجاد شغل و کارآفرینی و نقش‌آفرینی در زمینه توانمندسازی اقتصادی بانوان چیست؟
اتاق بازرگانی می‌تواند از کاری یا استارت‌آپی حمایت کند، اما نمی‌تواند ایجاد شغل و کار کند. چرا که این اتاق متشکل از اعضایی است که از پارلمان بخش خصوصی دور هم جمع شده‌اند. اما حمایت‌های دیگری چون کلاس‌های آموزشی و غیره دارد. مثلا کانون زنان کارآفرین کلاس‌هایی را برای زنان در نظر گرفته است تا بتوانند توانمند شوند.
اتاق بازرگانی می‌تواند مانند برخی از ان‌جی‌او‌ها کارآفرینانی که ایده خوبی دارند را حمایت کنند تا بتوانند کسب‌و‌کاری را راه‌اندازی کنند.
 
*در حال حاضر رتبه ایران در زمینه کارآفرینی و توانمندی اقتصادی و توسعه برای زنان بسیار پایین است، فکر می‌کنید چگونه می‌توان زنان را در زمینه اقتصادی توانمند کرد؟
اگر در مجموع دنیا نگاه کنیم، تعداد زنان کارآفرین از مردان پایین‌تر است. حال اگر ایران را با کشورهای اروپایی و توسعه‌یافته بخواهید مقایسه کنید، بله درصد زنان کارآفرین ایرانی پایین است. اما اگر این مقایسه با کشورهای همطراز باشد، این‌گونه نیست. ایران نسبت به خیلی از کشورها مانند عربستان یا قطر زنان کارآفرین بیشتر و بهتری دارد.
البته باید این موضوع هم در نظر گرفت که زنان ما با محدودیت‌های خانوادگی و اجتماعی روبه‌رو هستند. من معتقد هستم قبل اینکه بخواهیم دختران را آماده برای کار کنیم، باید روی خانواده‌ها نیز کار کنیم. چرا که در برخی از شهرهای کوچک ما هنوز تفکر سنتی وجود دارد که دختر نباید کار کند. از سویی اعتماد به نفس در زنان ایرانی پایین است. باید زنان خود را باور کنند و به خود ایمان داشته باشند تا بتوانند در جامعه موثر باشند.
 
*با توجه به شرایط پس از تحریم فکر می‌کنید نقش زنان چگونه باید باشد؟ فکر می‌کنید زنان و کارآفرینی پس از تحریم چه چشم‌اندازی داشته باشد؟
ابتدا باید اعتماد به نفس زنان تقویت شود، هراسی از اینکه قدم جلو بگذارند، نداشته باشند. مسلم است که وقتی فضای اقصادی کشوری بهتر شود، در نتیجه فضای کسب‌و‌کار نیز بهتر خواهد شد. از آنجایی که نیم بیشتر دانشجویان و فارغ‌التحصیلان ما را دختران نسبت به پسران تشکیل می‌دهند، در نتیجه این گروه می‌توانند در رشد اقتصاد کشور موثر باشند.
 
منبع : کلید ملی

 

 

 

اضافه کردن نظر

کد امنیتی
تازه سازی